İzmir'de kanserli çocuklara ne yatak yetiyor ne doktor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Ağustos 2011 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan çocuk hastaların akın ettiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Onkoloji Servisi, şimdiye kadar görülmemiş yoğunluk yaşıyor.

NESRİN COŞKUN

Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Çetingül, İzmir dışından yoğun sevkler nedeniyle kanser hastalarının tedavilerinin aksadığını belirterek, ?Her hafta 8- 10 hasta birikiyor, uygun zamanda tedavilerini alamıyor, tedavileri aksıyor. Bu, bunca yıldır hiç başımıza gelmeyen bir olaydı. Belki de bundan sonra hiç yeni hasta alamayacağız? dedi.

100 yatak

Prof. Dr. Çetingül, İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi'nde altısı kemik iliği nakli için toplam 24 pediatrik onkoloji hasta yatağı bulunduğunu, çocuk onkoloji hastalarının tedavi görebileceği Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde 10, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 20, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 25- 30 olmak üzere 100 civarında yatak olduğunu belirtti. İzmir dışından, yatak kapasitesinden fazla hasta geldiğini kaydeden Prof. Dr. Çetingül şunları söyledi:

?Doğu'nun, Güneydoğu'nun her yerinden İzmir'e hasta geliyor. Hastalar en az bölgelerindeki dört-beş üniversite hastanesini atlayarak geliyor. Hastalar bölgeye en yakın üniversite hastanesine sevk edilmeli, ülkenin diğer ucuna değil. Bu uzak mesafeli sevkler barınma, yakınlarından destek alamama gibi maddi manevi sorunlar da yaratıyor. İzmir'e gelinceye kadar, geldikleri bölgede de donanımlı merkezler, uzmanlar var. Hasta sevk edilecekse en yakın uygun merkezlere sevk edilmeli.?

Vakalarda artış var

Prof. Dr. Nazan Çetingül, kanser vakalarında her geçen yıl küçük artışlar olduğunu, bölgedeki bu artış yüzde 1- 3 ise, bölge dışından gelen hastalarla bu oranın yüzde 10'larda hissedildiğini söyledi.

Prof. Dr. Nazan Çetingül, kanser hastalarının tedavilerinin aksamasına neden olan bir başka sorunun da uzman bulunmaması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çetingül, Ege Bölgesi'ndeki 4 merkezde uzman düzeyinde onkoloji eğitimi alacak hiçbir hekimin bulunmadığını, bunun teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Tedavileri aksıyor

Boş kadrolarına müracaat olmadığını, bunun da üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler arasındaki ciddi parasal farktan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Çetingül, doktor sıkıntısını şöyle özetledi:

?Kendi takibimizde olan hastalar içinde her hafta 8- 10'u birikim yapıyor, uygun zamanlarda hastaneye yatamıyor. Bu bunca yıldır hiç başımıza gelmeyen bir olaydı. Tabii ki hasta sayısının artması, ara ara bizim yeni hasta alımlarımız, eski hastalarımızın tedavilerinin aksamasına neden oluyor. Bu böyle giderse bundan sonra herhalde hiç yeni hasta alamayacağız. Çünkü biz hastalarımızın tedavilerini doğru dürüst sürdürmek zorundayız, tedavileri aksamasın isteriz. Dört merkezin de uzman sıkıntısı var. Ege Çocuk Onkoloji'de uzman yok, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yok, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir arkadaşımız var. Yanında kimse yok, kendisi de şu anda rahatsız. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde de yeterli uzman yok, hatta onkoloji uzmanı yok. Hematolojik onkoloji yapan çok deneyimli bir arkadaşımız var, hizmet onun gayretleriyle yürüyor.?

Gelen de durmuyor

Bakanlıktan onkolojik hematoloji olarak dört kadro talepleri olduğunu belirten Prof. Dr. Çetingül, ?Kim gelecek, ne kadar gelecek bilmiyoruz. Geçen yıllarda bir iki gelen oldu. Biri bu kadar yoğunluğa dayanamadı, üç ayda gitti. Bir başka uzman geldi o da 'düşük ücrete çalışamam' diye gitti. Hastalarımızın tedavilerinin aksamaması için uzman ve sevklerden kaynaklanan sorunlar çözülmeli? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber